Kjo i ndodhë trurit pas krijimit të shprehive

0

Ka një milion gjëra që bëjmë çdo ditë pa menduar. Pastrimi i dhëmbëve, tharja e flokëve pas një dushi zhbllokimi i ekranit tonë të telefonit, në mënyrë që të mund t’i kontrollojmë mesazhet tona, të gjitha janë pjesë e rutinës sonë.

Por çfarë ndodh në tru kur mësojmë apo fiksojmë një zakon të ri?

Çfarë është diçka që ju keni mësuar të bëni pa menduar? Mund të jetë mbyllja e derës kur largoheni, gjë që mund të çojë në ndonjë panik më vonë kur ju pyesni veten nëse e kujtoni atë cfarë keni bërë

A keni pasur ndonjëherë përvojën e çuditshme të ndodheni në destinacionin tuaj pa kujtuar plotësisht se si keni arritur atje? Sigurisht që po, dhe kjo është e gjitha në sajë të mënyrës së sigurt të autopilotit të trurit, transmeton Indeksonline.

Zakonet janë një mjet i dobishëm; kur bëjmë diçka të mjaftueshme, bëhemi shumë të mirë në të, e cila ndoshta është arsyeja pse Aristoteli thuhet se besonte se “përsosmëria është një akt, por një zakon”.

Pra, si ndikon formimi i zakonit në tru? Si funksionojnë rrjetet tona nervore kur mësojmë diçka dhe e konsolidojmë atë në një sjellje të lehtë përmes përsëritjes?

Edhe pse një veprim i zakonshëm duket kaq i thjeshtë dhe i lehtë, në të vërtetë ai zakonisht përfshin një varg lëvizjesh të vogla të nevojshme si zhbllokimi i makinës, hyrja në të, rregullimi i pasqyrave, sigurimi i shiritit të sigurimit etj.

Ky grup kompleks i lëvizjeve që përbëjnë një veprim rutinë që ne bëjmë në mënyrë të pandërgjegjshme quhet “copëzim” dhe megjithëse e dimë se ekziston, pikërisht se si formohen dhe stabilizohen “copëzat”, ka mbetur misterioz deri më tani

Share.

About Author