Përparon beteja kundër kancerit, mjekët shpikin dritën fluoreshente për ti zbuluar se ku janë!

0

Ishte një operacion i zakonshëm për të hequr një tumor – derisa mjekët fiknin dritat dhe gjoksi i pacientit filloi të shkëlqente. Një vend mbi zemrën e tij shkëlqeu rozë purpur. Një tjetër shkëlqeu në një mushkëri. Ato ishin kancere të fshehura të zbuluara me ngjyrë fluoreshente, një përparim që së shpejti mund të transformojë se si bëhen qindra mijëra veprime çdo vit.

Kirurgjia ka qenë prej kohësh mënyra më e mirë për të kuruar kancerin. Nëse sëmundja përsëritet, është zakonisht për shkak se qelizat tumorale të humbura mbetën prapa ose të tjerët lurkednot undetected. Megjithatë, nuk ka asnjë mënyrë të mirë për kirurgët të tregojnë se çfarë është kanceri dhe çfarë nuk është, sepse indet e mira dhe të këqija shpesh duken të njëjta.

Tani, janë duke u testuar ngjyra për të ndezur qelizat e kancerit, kështu që mjekët mund t’i presin ato dhe t’u japin pacientëve një shpresë më të mirë në mbijetesë.

Me ngjyra, “është pothuajse sikur të kemi vizion bionik”, tha Dr Sunil Singhal në Universitetin e Pensilvanisë.

“Mund të jemi të sigurte se nuk po marrim shumë ose shumë pak”.

Ngjyrat janë eksperimentale, por përparojnë shpejt. Dy janë në studimet e fazës së fundit pwr të fituar miratimin e agjencise federale të shendetësisë.

Share.

About Author