Të gjithë kemi dëgjuar për ROSU, por cila është njësia e FIT që u trajnua nga Amerikanët dhe arrestoi Gjuriqin (FOTO) (VIDEO)

0

E njohur si FIT, kjo njësi speciale e policisë së Kosovës u krijua në vitin 2003. Gjatë të hënës u shfaq informacioni kontradiktor se forcat nga Prishtina ishin angazhuar në një përpjekje për të parandaluar Marko Gjuriq, drejtor i Zyrës për Kosovën të hyjë në Kosovë.

Njësitë ROSU dhe ndërhyrjet e policisë së Kosovës nga veriu i Kosovës janë përmendur. Megjithatë, Presidenti i Serbisë Aleksandar Vucic ka përmendur se në këtë veri kishte ndërhyrë Njësia FIT e Policisë së Kosovës.

Fillimisht kjo njësi e ngjashme me SËAT nga bota – kishte dy ekipe prej 15 anëtarësh të trajnuar nga dy instruktorë amerikanë. Në mars të vitit 2005, njësia u quajt “grupe të veçanta të ndërhyrjes – GSI / SIG” dhe kryhet në përzgjedhjen nëpër disa teste, ku 18 të trajnuarit të zgjedhur në mesin e qindra vullnetarëve të cilët dëshironin ti bashkoheshin kësaj elite.

Ky ekip me përvojë i udhëhequr nga “GIPN” i parë francez dhe pastaj nga trajneri egjiptian “HRF” i cili u bë komandanti i parë i GSI. Nga mesi i vitit 2006, për shkak të vështirësive të caktuara, projekti u transformua në nivelin standard të njësisë policore “SWAT”. Në shtator 2006 u lansua një projekt krejtësisht i ri, me urdhër të shefit të UNMIK-ut.

Trajnimi filloi nga anëtarët e kontingjentit të xhandarmërisë franceze të UNMIK-ut. Deri në fund të janarit 2007, grupi i parë ishte gati dhe plotësisht i trajnuar, ndërsa grupi i dytë ishte gati në prill 2007.

Këto dy grupe të para përfaqësonin “Ekipin e Parë të Incidentit” (emri i zgjedhur nga policët e PK-së). Në fund të vitit 2007, kjo njësi filloi përmirësimin e saj për t’u përballur, siç thotë PK-ja, sfida të reja dhe kërcënime të ndryshme. U desh emri SIU, që nënkupton një njësi të specializuar të ndërhyrjes. Sot, publiku i Kosovës është i njoftuar me FIT / SIU dhe ka midis 70 dhe 90 anëtarë.

FIT janë më shumë se kaq, më të trajnuar dhe më të armatosur se ROSU. Siç na është thënë, ROSU përdoret për të thyer demonstratat, roli i FIT është për qëllime të veçanta. Mediat serbe njësitin FIT e krahasojnë me njësitë speciale të xhandarmërisë serbe.

Njësiti FIT përdor armë “Glock 19”, “MP-5” spirale, dhe Kalashnikov. Ata përdorin automjetet e Renault Sherpa. Ata kanë autoritetin për të vepruar në të gjithë territorin e Kosovës.

Këtu mund të shohim veprimin e tyre për arrestimin e një grupi kriminal./arbresh.info

Share.

About Author