GJERMANIA MERR DREJTIMIN E KËSHILLIT TË SIGURIMIT TË OKB, POR JO E VETME

0

Gjermania është anëtare e KS të OKB prej fillimit të vitit. Ndërsa sot ka marrë drejtimin e KS të OKB. Por jo e vetme, shkruan DW.

Çfarë do të thotë “drejtimi i dyfishtë”

Gjermania dhe Franca do ta drejtojnë së bashku Këshillin e Sigurimit të OKB. Ato të dyja janë tani anëtare të KS – Franca si anëtare e përhershme dhe Gjermania si anëtare për dy vite – 2019 dhe 2020. Franca ka drejtuar KS në mars, ndërsa në prill do ta drejtojë Gjermania. “Drejtimi i dyfishtë” është shenjë e miqësisë në politikën e jashtme. Francezët flasin për herë të parë për “partneritet” dhe të dy vendet duan që së bashku të drejtojnë KS. Berlini dhe Parisi kanë rënë dakord për bashkëpunim të ngushtë edhe në këtë organizëm me Marrëveshjen e Ahenit.

Axhenda e Francës dhe Gjermanisë

Fokusi i veprimit të Francës dhe Gjermanisë do të jetë evitimi i krizës në Afrikë. Ato do të mbështesin misionin në Mali dhe po punojnë për vendosjen e sigurisë në Burkina Faso. Gjermania dhe Franca synojnë përmirësimin e punës së organizatave humanitare në mbarë botën. Përgjegjësinë për zhvillimet në prill do ta ketë ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas.

Një prioritet tjetër do të jetë veprimi kundër tregtisë me armë të vogla në Ballkan. Një bashkëpunim më i mirë në këtë fushë mes shërbimeve të sigurisë në këto vende duhet të jetë shembull për bashkëpunim edhe në fusha të tjera në këtë rajon. Gjermania dhe Franca janë të interesuar për angazhimin më të fuqishëm të femrave në politikë dhe evitimin e keqpërdorimit seksual në zonat e konflikteve. Një temë tjetër e rëndësishme për këto vende është edhe armatimi. Gjermania do të kryesojë në prill konferencën e KS të OKB kundër përhapjes së armëve bërthamore.

Share.

About Author